Faydalı Bilgiler
Su pompası alırken nelere dikkat etmek gerekir?
Öncelikle kullandığınız su pompasının Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı izni ile üretilmiş olmasına ve Türk Standartları belgesinin bulunup bulunmadığını kontrol etmek gerekiyor. Satın aldığınız pompanın ambalajında TSE izin ve kod numarası ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı üretim izin numarası olmalıdır.
Satın alınan pompanın ambalajında pompanın içindekileri, üretici ve dağıtıcı firmaların adres ve telefonu olmasına , nasıl bir ortamda saklanması gerektiğini içeren bilgilerin de yazılı olmasına dikkat etmek gerekir.
Pompanın kaç yıl süre ile garanti kapsamında olduğu da ambalajın üzerinde görünmelidir.
Damacana suda belli bir süre sonra koku olma sebepleri nelerdir?
Sürekli olarak içtiğiniz suda belli zamanlar da koku oluyorsa kullandığınız su pompasını da kontrol etmek gerekir.
Bunun pompa açısından birkaç sebebi olabilir:
1. Kullanılan su pompası hurda plastikten üretilmiştir ve suyun içine kokuyu veriyordur. Üretimimiz de saf ve gıdaya uygun hammadde kullanılmaktır.
2. Kullanılan su pompasının içinde ki yay plastik veya demir kaplamadır. Ürünlerimiz de kullanılan yaylar, krom nikel olduğu için koku veya paslanma yapmaz.
Pompaları bir müddet kullandıktan sonra anlaşılacak olan bu durumlar için kişinin güvendiği ve bildiği markaların pompasını alması her açıdan daha doğru olacaktır.
3.Uzun zamandır aynı pompayı kullanıyordur ve temizleme yapılmıyordur. Pompanızı 15 günde bir temizlemenizi tavsiye ediyoruz.
Su pompasının çalışma ortamı nasıl olmalıdır?
Sağlıklı bir pompa kullanmak istiyorsanız , pompanızı belirlenen kriterlere göre muhafaza etmeniz gereklidir. Pompa tek başına değil damacana ile kullanılan bir ürün olduğu için damacananın nerede muhafaza edildiği önemlidir. Damacananızı serin, kuru ve direkt güneş ışığına maruz kalmayan temiz bir ortamda muhafaza ederseniz, türevi hammaddeden üretilen pompanız da daha sağlıklı ve uzun ömürlü olacaktır. Pompalar özellikle kimyasallar, deterjanlar, temizlik maddeleri, benzin ve bunun gibi maddelerden uzak bir ortamda çalıştırılmalıdır.
Su pompasında yosunlanma (yeşillenme) sorunu nedir, nasıl oluşur?
Pompalar ve türevi olan hammaddeden üretilen damacanaların su ve hava ile temasa geçerek havada bulunan patojen olmayan bakterilerden bile etkilenerek yeşillenme durumu ortaya çıkabilir. Ağzı havaya açık olan tüm sularda ve dolayısıyla su da kullanılan pompada da yosunlanma olabilir. Su pompalarında gün ışığı ile ve su ile direkt temas eden yeri borularıdır ve yosunlanma en fazla borularda görülür. Yosunu ışık besler ve çoğaltır. Bu nedenle damacanalarınızı güneş ışığına direkt maruz bırakmaktan sakınınız (örneğin balkonda muhafaza gibi ).Damacananızı dolayısıyla da pompanızı serin bir ortamda muhafaza ediniz. Bunlara dikkat ettikten sonra pompanızı 15 günde bir sıcak su ve temiz bir bez ile temizlemeniz de yosunlanma sorununu en aza indirecektir.
Pompanın kullanma ömrü ne kadardır?
Su pompası Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının ön gördüğü garanti süresi 2 yıldır. Sağlık Bakanlığı ise su pompasının kullanma durumuna göre 6 ay ile 1 sene arasında bir değiştirilmesini tavsiye etmektedir. Pompanızın bozulmasını beklemeden belli aralıklarda yenilemenizin, sağlığınız ve içtiğiniz suyun kalitesi için de önemli olduğunu unutmamak gerekir.